lifes Δεν υπάρχουν Σχόλια

Η τηλεργασία ήταν αρκετά διαδεδομένη τα προηγούμενα χρόνια στις χώρες της ΕΕ αλλά και την Αμερική, με την Ελλάδα να διατηρεί χαμηλά τα ποσοστά των υπαλλήλων που εργάζονται από το σπίτι.

Όπως ήταν φυσικό, ο COVID-19 επέφερε σημαντικές αλλαγές σε αυτόν τον τομέα, με – τουλάχιστον – το 40% του συνόλου των εργαζομένων να μπαίνουν σε καθεστώς τηλε-εργασίας το προηγούμενο διάστημα.
Ενώ πολλοί είναι αυτοί, εργαζόμενοι και εργοδότες, που έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν πλήρως στη νέα πραγματικότητα, υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι δυσκολεύονται. Παρακάτω θα αναλυθούν κάποιοι τρόποι οργάνωσης της καθημερινότητας και αύξηση της παραγωγικότητας για όσους εργάζονται από το σπίτι.

Βρείτε τον χώρο σας

Είναι σημαντικό να βρείτε στοιχεία που σας κάνουν να νιώθετε ευχάριστα και να βάλετε ως προτεραιότητα την ύπαρξη τουλάχιστον τριών από αυτά στο χώρο. Για παράδειγμα:

  • Μια καθαρή επιφάνεια και χώρος εργασίας
  • Ωραία θέα
  • Το δωμάτιο να έχει φυσικό φώς και παράθυρο
  • Ησυχία στον χώρο
  • Να υπάρχει και άλλο άτομο στον χώρο

Ιδανικά, το δωμάτιο μέσα στο οποίο θα δουλεύετε πρέπει να είναι διαφορετικό από ένα δωμάτιο που περνάτε πολλές ώρες εκτός δουλειάς.

Επίσης, είναι πιθανό η συχνή εναλλαγή χώρων να βοηθά στην διατήρηση των επιπέδων παραγωγικότητας.

Δημιουργήστε μια ρουτίνα

Κάντε λίγο από ό,τι σας ευχαριστεί κάθε μέρα!

Υπάρχουν πράγματα που κάνουμε καθημερινά πριν και μετά τη δουλειά και αυτή η ρουτίνα πρέπει να διατηρηθεί για να σηματοδοτείται η μεταβίβαση από τον εργασιακό στον προσωπικό χρόνο.

Εάν το πρωί περπατούσατε για να πάτε στο γραφείο, πριν ξεκινήσετε τη δουλειά βγείτε για περπάτημα. Εάν στα μέσα μαζικής μεταφοράς προς το γραφείο συνηθίζατε να διαβάζετε κάποια εφημερίδα ή περιοδικό, διατηρήστε αυτή τη συνήθεια.

Η διατήρηση της ρουτίνας βοηθάει στη διατήρηση των υγειών ορίων – τα οποία μερικές φορές θολώνουν κατά το remote working – μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής.

Κάντε ένα διάλειμμα

και μην ξεχνάτε το πόσο σημαντικό είναι να έχετε ένα πλάνο!

Πολύ συχνά, όσοι δουλεύουν από το σπίτι συνηθίζουν να μην κάνουν τα διαλείμματα που θα έκαναν εάν ήτα στο γραφείο. Αυτό συμβαίνει γιατί προσπαθούν να αναπληρώσουν την έλλειψη φυσικής παρουσίας με περισσότερες εργατοώρες.

Μακροπρόθεσμα, η απουσία χρόνου διαλείμματος θα οδηγήσει σε πτώση της παραγωγικότητας και ακόμα και υπερκόπωση. Πάρτε μερικά λεπτά μέσα στη μέρα σας για να μιλήσετε με κάποιο συνάδελφο, να πιείτε ένα καφέ ή να φάτε μεσημεριανό.

Είναι βέβαιο πως ο καθένας πρέπει να βρει λύσεις που ταιριάζουν στην προσωπικότητα αλλά και τη διαμόρφωση του σπιτιού του.

Ωστόσο, καλό είναι να παίρνουμε νέες ιδέες από τρίτους καθώς, απ’ ό,τι φαίνεται, το work from home ήρθε για να μείνει – με τα καλά και τα κακά του.

Αφήστε μια απάντηση