katerina No Comments

Πώς να καταφέρετε να προετοιμαστείτε χρηματοοικονομικά για το 2021

Η αβεβαιότητα στην οποία βυθίστηκε ο πλανήτης από την αρχή κιόλας της νέας δεκαετίας αναμένεται να συνεχιστεί και το 2021. Η προσαρμογή στη νέα κανονικότητα είναι ο μόνος τρόπος να παραμείνουμε υγιείς σωματικά, ψυχολογικά αλλά και οικονομικά.

Οι οικονομικοί σύμβουλοι είναι πλέον πιο απαραίτητοι από ποτέ, καθώς σε ένα τόσο άστατο διεθνές περιβάλλον τα περιθώρια για λάθος επενδύσεις ή επιλογές όλο και στενεύουν.

Παρακάτω θα δούμε κάποιες προτάσεις χρηματοοικονομικού σχεδιασμού για το 2021.

Αυξήστε τις αποταμιεύσεις σας.

Αποταμιεύστε όσα περισσότερα χρήματα γίνεται, προνοώντας είτε για κάποια έκτακτη ανάγκη είτε για τα μελλοντικά σας σχέδια.

Ιδανικά, οι αποταμιεύσεις σας θα πρέπει να είναι σε θέση να καλύψουν τα έξοδα σας για ένα διάστημα τριών έως έξι μηνών.

Ορίστε ένα μηνιαίο budget και τηρήστε το.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην αναλώνεστε σε περιττά έξοδα που έχουν ως αποτέλεσμα να τελειώνουν οι απολαβές σας πριν το τέλος του μήνα. Διερευνήστε μαζί με τον σύμβουλό σας τις μηνιαίες σας ανάγκες, αναπροσαρμόστε τες και εξοικονομήστε χρήματα κόβοντας περιττά έξοδα. Μέσα στο μηνιαίο budget πρέπει να υπολογίζονται τα χρήματα που χρειάζεστε για την κάλυψη των αναγκών σας, την κάλυψη όσων αποτελούν απλές επιθυμίες και για αποταμίευση. Ένας πολύ δημοφιλής “κανόνας” είναι το 50/20/30.

Μειώστε τα χρέη σας.

credit cards

Εάν υπάρχουν οφειλές που εκκρεμούν, η συντομότερη εξόφληση (ή ρύθμισή) τους θα σας βοηθήσει στο να ξεκινήσετε την αποταμίευση ή να αυξήσετε τους ρυθμούς της. Αυτό είναι μια γενική αλήθεια, ας το δούμε όμως λίγο πιο πρακτικά: Τα χρέη που χρήζουν άμεσης αποπληρωμής είναι εκείνα τα οποία έχουν υψηλό επιτόκιο.

Τα χρέη τα οποία έχουν χαμηλό επιτόκιο απ’ τη άλλη, δίνουν τη δυνατότητα σταδιακής αποπληρωμής με ταυτόχρονη αποταμίευση.

Αποφύγετε τις άσκοπες online αγορές

Οι online αγορές σημείωσαν δραματική άνοδο το 2020, αφενός λόγω του ότι οι καταναλωτές αποφεύγουν να πηγαίνουν σε φυσικά καταστήματα και αφετέρου λόγω των αγορών που προκύπτουν λόγω του άπλετου ελεύθερου χρόνου που μας έχει “χαρίσει” ο περιορισμός των μετακινήσεων και η αναστολή εργασίας. Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, το 2021 θα πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα κανονικότητα και να μην ενδίδουμε σε άσκοπες αγορές.

Το γνωρίζατε αυτό;

Ένας εύκολος και γρήγορος εμπειρικός κανόνας είναι να αφήνουμε στο διαδικτυακό ‘καλάθι’ μας τα προϊόντα για ένα διάστημα. Αν συνεχίζουν να μας ενδιαφέρουν μετά από 72 ώρες μπορούμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να προχωράμε στην ολοκλήρωση της παραγγελίας.

Οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία το 2021 μπορεί να είναι συγκρατημένα αισιόδοξες, αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν βασίζονται σε ορισμένες θεμελιώδεις υποθέσεις που μένει να επιβεβαιωθούν.

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και αυτό είναι κάτι που όλοι πρέπει να έχουμε στο νού μας όταν λαμβάνουμε αποφάσεις ή προσφέρουμε συμβουλές.

Για αυτό και είναι απαραίτητο να προετοιμαστούμε όσο καλύτερα γίνεται για όσα θα έρθουν ή ακόμα και για όσα δε θα έρθουν.

Leave a Reply